דלקות חניכיים ובעיות חניכיים: מטפלים עכשיו בתמרור האזהרה האדום

הן נחשבות לאחת הבעיות הרפואיות הנפוצות בעולם ורובנו נסבול מהן לאורך החיים – אז למה רבים מאיתנו מתעלמים מדלקות החניכיים עד שהן מחמירות ומתחילות לסכן את בריאות השיניים? הנה כל מה שחשוב לדעת על הסכנה הערמומית שמסתתרת בפה

לאורך חיינו אנחנו נחשפים ללא מעט סכנות שמאיימות על הבריאות שלנו. אחת הנפוצות והמוכרות ביותר שבהן היא דלקות חניכיים. על פי ההערכות, רובם המוחלט של האנשים יסבלו מדלקת חניכיים ברמה כזו או אחרת במהלך חייהם. בעבור רבים זה יהיה מצב זמני שיעבור בלי להשאיר נזק, אבל אצל חלק מהאנשים הוא עלול להתפתח ולהחמיר מתחת לפני השטח – עד שיהפוך למחלה כרונית שתשפיע עליהם למשך כל החיים.

כדי למנוע ממצב כזה לקרות, חשוב להכיר את האיום, לזהות כמה שיותר מוקדם את סימני האזהרה ולטפל בו כשזה עוד פשוט יחסית – לפני שיחמיר ויהפוך לבעיה מורכבת הרבה יותר.

מה גורם לדלקת חניכיים להופיע?

בפה של כל אדם חיים חיידקים שניזונים משאריות מזון שנותרות בו. עם הזמן, רובד החיידקים הזה מסתייד והופך לאבנית – שהיא הגורם המרכזי שמשפיע על התפתחות הדלקת.

למעשה, החיידקים עצמם לא גורמים לדלקת, אלא הגוף שלנו שמנסה להילחם בהם. הדלקת היא תגובה של מערכת החיסון לחיידקים המזיקים – שגורמת בעצמה יותר נזק מזה שיוצרים החיידקים.

מהם גורמי הסיכון לדלקות חניכיים?

כאמור, דלקת חניכיים היא בעיה נפוצה, שהשכיחות שלה עולה ככל שמתבגרים. יש גם גורמים שונים שמגבירים את הסיכון להופעתה כמו עישון, לחץ נפשי, הריון וכמובן קושי לשמור על היגיינת חלל הפה.

גם מחלות כמו סוכרת מגבירות את שכיחות דלקת החניכיים ודלקת חניכיים מקשה על איזון הסוכרת. כמו כן, שימוש בתרופות מסוימות לרבות תרופות להורדת לחץ דם גורמות להרחבת כלי הדם ומגבירות את דלקת החניכיים.

אצל ילדים, התופעה הזאת הרבה פחות נפוצה, אך היא עדיין עלולה להופיע. ישנם מקרים שבהם היא אף יכולה לאותת על מחלות כרוניות בילדים כמו בעיות בתפקוד כדוריות הדם הלבנות. במקרה כזה, הדלקת יכולה להופיע גם סביב השיניים הנשירות ("שיני חלב"). לכן, אם מזהים דימום בצחצוח אצל הילדים – חשוב להגיע בהקדם לבירור במרפאה.

נפיחות בחניכיים – נורות האזהרה שאסור להתעלם מהן

דלקת חניכיים, חשוב להכין, לא גורמת לכאבים. התסמינים הבולטים ביותר שלה כוללים נפיחות, אודם בחניכיים, ריח רע מהפה שלא חולף לאורך כל שעות היום וכמובן דימום – בעיקר בצחצוח השיניים אך גם בנגיסת מזון מעט קשה כמו תפוח למשל.

משום שמדובר בבעיה נפוצה כל כך, אנשים מבחינים בדימום או בנפיחות אך חושבים שזה מצב שגרתי שלא צריך לעורר בהלה רבה מדי. הנטייה הטבעית של רבים היא להגיע למרפאת השיניים רק כשמופיעים כאבים משמעותיים – אבל אז זה כבר מאוחר מדי והנזק יכול להיות משמעותי מאוד.

חשוב להבהיר: אם לא מטפלים בדלקת חניכיים בזמן, היא יכולה להפוך למחלת חניכיים כרונית (פריודונטיטיס). במצב כזה, הדלקת כבר מובילה להרס עצמות הלסת שתומכות בשיניים, מה שמחליש את האחיזה בהן ויכול לגרום להן להתנדנד, לשנות עמדה או לפעמים אפילו לנשור. את המצב הזה ניתן לזהות כשבוחנים את הפה ורואים "כיסי חניכיים" – כלומר מרווחים בין השיניים והחניכיים בנקודות החיבור ביניהן ואולי אף נסיגת חניכיים. זה דבר שיגלה בחלל הפה את שורשי השיניים ויגרום להופעת משולש שחור בין השיניים שנוצר כתוצאה מהיעלמות הפפילה – אותו משולש חניכיים שהיה בין השיניים, מראה השיניים משתנה ונדמה כי בסיס השיניים בעל צורה ארוכה ומתכנסת.

מחלת חניכיים, נדגיש, היא מצב בלתי הפיך. גם אם נטפל בו, הפגיעה בעצמות הלסת תישאר ותחייב מעקב קפדני כדי לשמור על השיניים. לכן, חשוב להגיע למרפאת השיניים בהקדם האפשרי כדי לטפל בבעיה ביעילות לפני שהיא תגרור טיפולים מורכבים, כואבים ויקרים יותר.

למי פונים כשמזהים בעיות בחניכיים?

אם מזהים אפילו אחד מהסימנים שמעידים על דלקת או מחלת חניכיים, מומלץ להגיע לבדיקה אצל פריודונט – רופא המתמחה בטיפול בבעיות חניכיים. זהו רופא שמן הסתם ידע לבצע אבחון מעמיק של הבעיה ולהתאים את סל הטיפולים המדויק והנכון ביותר להתגברות עליה.

איך מטפלים בבעיות חניכיים?

באבחון אצל הפריודונט, בשלב הראשון מבצעים צילום סטטוס של חלל הפה. זהו צילום שבוחן כל שן בנפרד מכמה זוויות כדי להעריך בצורה המדויקת ביותר כמה אבנית יש עליה, האם העצם נהרסה ובאיזו רמה ומהו מצב השורשים שמחזיקים את השן.

על פי האבחנה קובעים את הטיפול המתאים, שיכול לכלול כמה גורמים:

  • טיפול שיננית: טיפול הסרת אבן אצל שיננית מוסמכת נחשב יעיל בהתגברות על דלקות חניכיים קלות. זהו טיפול מהיר שאורך עד עשרים דקות ומומלץ לבצע אותו גם בשגרה פעמים בשנה – גם כשלכאורה מרגישים שהכול תקין בבריאות הפה.
  • הקצעת שורשים: זהו ניקוי מעמיק יותר מזה של השיננית, שמבוצע על ידי פריודונט מוסמך. במהלך הטיפול מחלקים את הפה לארבעה אזורים – ובמשך שניים עד ארבעה מפגשים מנקים בכל פעם אזור אחד כדי להסיר ביסודיות את רקמות הדלקת והאבנית גם בכיסי החניכיים.
  • החלפת כתרים או שתלים: לעיתים, כתרים או שתלים שאינם מתוחזקים כראוי יכולים לעורר בעיות בחניכיים ולכן לעיתים יהיה צורך להחליפם באחרים. ההחלטה תתקבל תוך דיון בין הפריודונט לבין הרופא שיבצע את שחזורי שיניים.
  • ניתוחי חניכיים: אם כל השלבים הקודמים לא הניבו את התוצאות הרצויות – ניתן גם לבצע ניתוחים לשיקום רקמות החניכיים והעצמות שנפגעו כתוצאה מהדלקת.

הנשק נמצא בידיים של כולנו

טיפולים רפואיים בדלקות חניכיים, טובים ככל שיהיו, לא יהיו יעילים לאורך זמן בהרחקת האיום הזה אם המטופל בעצמו לא מגלה אחריות אישית לשמירה על בריאות חלל הפה.

המהלך החשוב ביותר למאבק בדלקות החניכיים לא מתבצע במרפאה – אלא בבית של כל אחד מאיתנו. כדי לנצח במלחמה הזאת חשוב קודם כל להבין איך לצחצח את חלל הפה כמו שצריך – תוך שימוש במברשת שיניים מתאימה, ניקוי של הלשון וכלל חלל הפה וכן ניקוי של האזורים שבין השיניים בכל יום.

הפסקת העישון כמובן תשפר את הבריאות בהיבטים רבים וגם תוסיף חיזוק משמעותי למלחמה בדלקת. בנוסף כדאי להפחית את הלחץ בחיים ולבחון, בליווי רופא, האם תרופות מסוימות שאתם נוטלים מגבירות את הסיכון להופעת הדלקת – ולשקול את החלפתן אם זה מתאפשר.

ולסיום, חשוב להגיע למרפאת השיניים לביקורות שגרתיות ולניקוי שיננית באופן קבוע בהתאם להחלטת הצוות המטפל – גם כשחושבים שאין בכך צורך – על מנת לזהות ולמנוע בעיות לפני שהן מתעצמות.

במידת הצורך, אנו ממליצים להתייעץ עם רופא שיניים במרפאות השיניים או שננית שמופיעים במאגר שלנו.