ציפורן חודרנית
ציפורן חודרנית נגרמת כאשר הציפורן באחת האצבעות חודרת אל העור ופוצעת אותו, עד כדי דימום תכוף, היווצרות זיהום ואף הפרשת מוגלה – מצב שנחשב אופייני מאוד לבוהן שברגל אך יכול להופיע בכל האצבעות, כולל אצבעות היד.
ציפורן חודרנית נתפסת בדרך כלל כפציעה שולית, מינורית ולא חשובה כל כך – אולי משום שבמקרים רבים ניתן לטפל בה באופן עצמאי (כל עוד לא מדובר במקרה חמור). עם זאת, הזנחה של הבעיה והימנעות מטיפול בה יכולים לגורם לבעיות רבות ולפגיעה קשה בציפורן ובאצבע, עד כדי נזק לעצם הסמוכה ולהיווצרות נמק.
איך הציפורן חודרת לעור?
- גזירה לא נכונה של הציפורן, המשאירה קצוות מעוגלים בצידיה
- מבנה ציפורן בעייתי (נגרם מסיבות גנטיות)
- לחץ מתמשך על הציפורן, למשל בעת נעילת נעליים קטנות מדי
- נזק לציפורן מגורם חיצוני (מכה חזקה למשל)
- התפתחות פטרייה
- הזעת יתר שמרככת את העור ואת הציפורן עצמה
- נפיחות או בצקת באצבע – גם בשל מחלות אחרות כמו סוכרת או השמנת יתר.
תסמינים של ציפורן חודרנית
ישנן מספר דרגות לחומרת הבעיה, אשר משפיעות על רמת התסמינים:
- דרגה קלה – נפיחות ואודם בצד הציפורן, בצקת וכאב
- דרגה בינונית – נפיחות בצד הציפורן שמלוּוה בסימני זיהום ובהפרשה דלקתית
- דרגה חמורה – דלקת כרונית שאליה מתלווה יצירה של רקמה פראית לצד הציפורן.
במידה ולא מטפלים בציפורן החודרנית בשלביה המוקדמים, תתכן החמרה בתסמינים.
טיפול שמרני לציפורן חודרנית
הטיפול הזה מתאים כאשר מדובר בדרגה קלה. הפתרון יכול להיות גזירת הציפורן בצורה נכונה והשריית האצבע במים חמים, החדרת צמר גפן מתחת לציפורן ומריחת משחה אנטיביוטית למניעת זיהום או אפילו להשתמש בסד מיוחד. לרוב התמדה של כמה ימים/ שבועות יכולה לסייע בפתרון הבעיה או בהקלה בהתמודדות איתה.
כ-70% מהמקרים הקלים ניתנים להחלמה מלאה בעזרת הטיפול השמרני.
טיפול ניתוחי לציפורן חודרנית
אם הבעיה הפכה לכרונית ומשפיעה על ההתנהלות היומיומית, או שיש חשש לנזק סביב הציפורן והאצבע יש לבחון התערבות רפואית. בעבר נעשו שני הליכים כירורגיים לטיפול בציפורן חודרנית, שכבר אינם נמצאים בשימוש כיום: 'המסה' של הציפורן או עקירה של כולה. מאחר שמדובר בפעולות אגרסיביות למדי, נמצאו עם השנים דרכים אחרות לטפל בבעיה מבלי לנקוט בצעדים כה רדיקליים.
כיום הטיפול בציפורן חודרנית מסתכם בפעולה כירורגית קצרה בהרדמה מקומית. רופא מזריק חומר מרדים לצידי האצבע הפגועה הצד החודרני בציפורן מוסר, כך שלמעשה לציפורן חסר חלק אחד, דק יחסית כך שהפגיעה האסתטית כמעט שלא נראית, לכל אורכה ובצד אחד בלבד. בדרך זו מבקש הרופא למנוע מהציפורן לצמוח שוב באותו כיוון ובאותה צורה שגרמה לבעיה קודם לכן.
כדי להקטין עוד יותר את הסיכוי לחזרתה של הציפורן החודרנית, צורב הרופא גם חלק מה'מטריקס' – שורש הציפורן – בעזרת חומר כימי, חשמל או לייזר, ממש בהמשך לאותו חלק שהוּצא. זוהי עוד דרך למנוע מהציפורן לצמוח בדרך המזיקה שבה צמחה. בתום הטיפול יש להמשיך טיפול ביתי עם משחה אנטיביוטית, שטיפה במים וחבישה של האצבע.
החלמה אחרי הניתוח
לאחר הניתוח תשוחררו לביתכם, כבר לאחר זמן קצר. בתחילה תתקשו לדרוך על הרגל או להשתמש ביד (תלוי היכן הייתה הציפורן הבעייתית), אך אט-אט תוכלו לחזור לשגרה. אם אינכם מבצעים עבודה מאומצת, תוכלו לשוב מחופשת המחלה בתוך יומיים או שלושה. פעולות הכוללות הליכה ממושכת, למשל, יתאפשרו לאחר כשבועיים של מנוחה, וכך גם פעילות ספורטיבית המשלבת את הרגליים.
תופעות לוואי
מדובר בהליך פשוט למדי שלא טומן בחובו סיכונים מיוחדים – למעט דימום או זיהום, כמו בכל ניתוח, שיטופלו ביעילות עוד במהלכו. תופעת לוואי משמעותית אחת היא, כמובן, האפשרות לצמיחה חוזרת של הציפורן החודרנית. הספרות הרפואית מדברת על סיכוי של 60% לחזרת הציפורן באדם שלא עבר את הניתוח, ו-10% בלבד באדם שעבר אותו.